cuinarium

dimarts, de juliol 04, 2006

Paellador ciudad de vacaciones: la crònica

Diumenge 4 de juny...

Avui ha quedat inaugurada la societat gastronòmica sense nom ni ànim de lucre, mitjançant una magnifica paella de diumenge, amb un vermut previ, i amb un gelats+cafè posterior.

Els soferts cuiners han estat el M&M’s Mauri “el niño de los fogones”, i Marçal “la cuarta estrella michelin”, que han unit esforços per aconseguir una saborós arròs i gaudir-lo al incomparable marc del pati de ca l’Agustín i la Maria .

Ingredients per a n-persones, on n --per fer-ho com ells-- pot ser qualsevol número:

arròs

gambes i escamarlans

sèpia

cloïsses i musclos

ceba, pebrot verd i vermell

un mica de tall (s’hi ha posat pollastre, però pe hi hagués anat tb b conill)

oli, sal, pastilla de brou de peix i sobret “magic” per paelles amb safrà i altres colorants i potenciadors de sabor artificials.

Una cassola de més de 33 cm de diàmetre interior i llimona per decorar.

Algoritme del procediment

While Marçal sofregit

Mauri es toca els collons

Fwhile.

Resum del procediment.

-1r raig d’oli a la cassola i a marcar els ingredients per donar gust i reservar-los per després.

-Comencem amb els caps de les gambes* (veure secció “el truc de la iaia”), després la sèpia, després les gambes i els escamarlans (res volta i volta), i els talls de pollastre (millor ja en trossets petits).

-En una olla, mentre, anem preparant brou suficient (millor que sobri i així el congelem per més endavant) amb la pastilla de brou, alguna cloïssa, els caps de les gambes i les potes dels escamarlans.

-Quan ja esta tot marcat (la sèpia i el tall una mica fets), fem el sofregit de ceba i pebrot amb mooolta calma.

-Tirem l’arròs al sofregit, el sobret i el suquet del truc de la iaia (*), ho barregem tot un parell de minutets que agafi tot el gust.

-Tirem el brou ** (veure secció “la polèmica”)

-Afegim la sèpia i el tall

-Una mica més tard hi afegim les cloïsses i els musclos(**)

-A ultima hora hi tirem les gambes i els escamarlans.(**)

El truc de la iaia

Per donar-hi una mica més de gust, va molt b agafar els caps de les gambes i passar-los per la cassola uns minutets. Després, retirar-los i aixafar-los una mica amb el morter pq deixin anar tot el suc. Els caps els tirem a l’olla del caldo i aquest suc (al que li podem afegir, pe una mica de l’aigua que deixa anar la sèpia quan la marquem) el tirem a la cassola després, quan hi tirem l’arròs

Iaia dixit.

El truc del nét

Guardar el brou que sobri en ampolles petites o gots de plàstic al congelador, per solucionar-te algun plat més endavant.

Nét dixit.

La polèmica

Un sector de la cuina volia que el brou es tirés poc a poc, a cullerots, a l’estil “rissoto”, mentre que un altre volia que es cobrís tot l’arròs de cop i es deixes fins que s’evaporés (afegint-n’hi en cas de ser necessari). S’ha optat per una solució intermèdia.

El moment exacte d’afegir les closques a la cassola tb ha estat motiu de disputa. S’està d’acord que s’han de tirar al final de la cocció, però el concepte “final”, admet moltes interpretacions.

El resultat final

Com a colofó final, la cassola ha estat presentada als comensals amb una exquisida decoració on hi lluïa especialment una llimona tallada artísticament.

Per unanimitat –tot i la negativa actitud de la Milena mostrada durant el dinar, fruit sens dubte de l’estrès pre-examens, i allunyat del seu caràcter afable habitual -- la primera valoració és prou positiva. Com tot a la vida, és millorable, però la paella era molt gustosa. Quan n’Agustín reveli les fotografies, en tindrem imatges.

Que ens aprofiti!!!